Spotkanie z Balladą. Roland CII, czyli Wrocławska lokomotywa cz.2
- GRZECHU
- Rookie
- Kontakt:
Spotkanie z Balladą. Roland CII, czyli Wrocławska lokomotywa cz.2
Witam w kolejnym cyklu o maszynach z problemami.
Ballada głosi, że Rolada nie lata. Kogo się nie pytałem, potwierdził tą obiegową opinię. Jednocześnie wielu żywiło nadzieje na ulotnienie tego wspaniałego historycznego samolotu. Z opisu konstrukcji wynika , że oryginał też miał problemy z lataniem. Drążąc temat wpadło mi w oko to zdjęcie:
Ciekawostka! Dlaczego ostatni samolot ma inne usterzenie ogonowe?
Okazuje się , że ostatnie egzemplarze były produkowane we Wrocławiu. W fabryce Linke -Hofmana (tego od lokomotyw i R1). Tam to fachowcy powiększyli mu usterzenie ogonowe. Ten fakt tchnął we mnie nadzieję.
Ballada głosi, że Rolada nie lata. Kogo się nie pytałem, potwierdził tą obiegową opinię. Jednocześnie wielu żywiło nadzieje na ulotnienie tego wspaniałego historycznego samolotu. Z opisu konstrukcji wynika , że oryginał też miał problemy z lataniem. Drążąc temat wpadło mi w oko to zdjęcie:
Ciekawostka! Dlaczego ostatni samolot ma inne usterzenie ogonowe?
Okazuje się , że ostatnie egzemplarze były produkowane we Wrocławiu. W fabryce Linke -Hofmana (tego od lokomotyw i R1). Tam to fachowcy powiększyli mu usterzenie ogonowe. Ten fakt tchnął we mnie nadzieję.
- GRZECHU
- Rookie
- Kontakt:
Re: Spotkanie z Balladą. Roland CII, czyli Wrocławska lokomotywa cz.2
Dzięki doświadczeniu z Flohem , Lokomotywą i ostatnim Armadillo, postanowiłem podjąć rękawicę.
Podumałem, ciachnąłem pianki ale wykonanie praktyczne oddałem Piotrkowi. Będzie to swoisty test mojego warsztatu. Takie coś wysłałem w paczce a czy spełni pokładane nadzieje? Zobaczmy... Oddaję głos koledze
Podumałem, ciachnąłem pianki ale wykonanie praktyczne oddałem Piotrkowi. Będzie to swoisty test mojego warsztatu. Takie coś wysłałem w paczce a czy spełni pokładane nadzieje? Zobaczmy... Oddaję głos koledze
- Załączniki
-
- pianki.jpeg (10.05 KiB) Przejrzano 8986 razy
Z pianki to wszystko będzie latać, tu chodziło o lepsze modelarstwo, takie sztywniejsze . Generalnie to nikt nie wziął na poważnie poprawienie lotności rolady. Woleli dopracowane modele Balilli, Fokkera, itp., lub mieli swoje lepsze konstrukcje np. Camel, stąd ta obiegowa opinia pilotów leni.
Kurcze chodził za mną ten samolot! Mocowanie skrzydeł do kadłuba sporo ułatwia i uodparnia konstrukcję. Gdzies na jakiejś czeskiej stronie widziałem relację z budowy podobnego.Ile taki zestaw?
Wojtek ma jakieś części, a może ja kadłub, zobaczę.
- GRZECHU
- Rookie
- Kontakt:
Hymm. Przy okazji Floha ktoś poruszył temat rolady ESA i nie chciała latać. Sztywne plany też znalazłem, ale chłopy aby ją ulotnić zastosowali poważne wzniosy skrzydeł a to mija się z oryginałem. Ja tu wkomponowałem trzy patenty, ale o tym sza. Zobaczę czy się jarniecie o ile to poleciEcik pisze: ↑śr cze 09, 2021 11:24 am Z pianki to wszystko będzie latać, tu chodziło o lepsze modelarstwo, takie sztywniejsze . Generalnie to nikt nie wziął na poważnie poprawienie lotności rolady. Woleli dopracowane modele Balilli, Fokkera, itp., lub mieli swoje lepsze konstrukcje np. Camel, stąd ta obiegowa opinia pilotów leni.
- GRZECHU
- Rookie
- Kontakt:
Zestaw puki co w fazie testów, jak szczepionka na to coś. Więc nie polecam, tego coś też
Piotrek może skleci roladę na Płock to będzie do obmacania i obwąchania.
Witam
Model gotowy i oblatany.
Muszę przyznać, że lata fantastycznie
Test bojowy w Bierutowie
Model gotowy i oblatany.
Muszę przyznać, że lata fantastycznie
Test bojowy w Bierutowie