1 Bitwa o Sosnowiec

Zawody i imprezy ESA
endriuRC
Rookie
Kontakt:

1 Bitwa o Sosnowiec

Post autor: endriuRC »

Witajcie Panowie jesteśmy na etapie końcowym zakładania stowarzyszenia Sportowy Klub Modelarski Zagłębie. Chciałbym w tym roku na przełomie Wrzesień/Październik ewentualnie Listopad zorganizować 1 Bitwe o Sosnowiec. Jesteśmy świadomi ile jeszcze przed nami załatwień związanych ze stowarzyszeniem ale myślę że damy radę.

Do 2tyg zamierzam wystosować pismo do MOSiR w celu załatwienia miejsca organizacji zawodów a będzie nim Stadion Ludowy (stary stadion Zagłębia Sosnowiec). Musimy również dostać fundusz na pokrycie kosztów od miasta.

Sosnowiec słynął z wielu modelarni oraz kręgów do uwięzi także zawsze się pod coś możemy podpiąć i zorganizować Bitwe imieniem jakiegoś słynnego modelarza z Sosnowca ?

Temat jest do przedyskutowania dlatego informuje was tutaj i zachęcam do odpowiedzi i sugestii.

Jeżeli w tym roku by się to nie udało będę chciał zorganizować zawody w Marcu lub Kwietniu 2026r.
Huraaaa!!
TBaki
Rookie

Re: 1 Bitwa o Sosnowiec

Post autor: TBaki »

Zgłoś te zawody oficjalnie. Jak nie wypali to odwołasz.
Jak Jacek wpisze je w puchar polski to będziesz miał argument dla władz że są to zawody w randze pucharu polski.
U urzędasów zawody nic nie mówią ale jak powiesz że bedą w ramach pucharu polski to robi wrażenie.
Wiem z doświadczenia.
endriuRC
Rookie
Kontakt:

W środę jestem umówiony z Prezesem MOSiR w Sosnowcu na obgadanie szczegółów odnośnie zawodów. Chcielibyśmy aby zawody odbyły się pod patronatem prezydenta Sosnowca. Obdzwoniłem wszystkie obiekty w okolicy i niestety wszystko na minimum rok do przodu zajęte :|

Link do stadionu na Niwce gdzie prawdopodobnie odbędą się zawody:

https://maps.app.goo.gl/jmG11pVjqQfzoEap7

Termin dostępny raczej tylko w sezonie wakacyjnym myślałem zrobić zawody w Lipcu lub 1 weekend Sierpnia lub 14/18 Czerwiec?
Ostatnio zmieniony sob kwie 05, 2025 1:02 pm przez endriuRC, łącznie zmieniany 1 raz.
Huraaaa!!
Arczi1974
Rookie
Kontakt:

Post autor: Arczi1974 »

Działaj. Jak klepnie to pomożeemy z Z-cia do Sosnowca mamy niedaleko więc się pomoże ogarnąć temat
ArturB Arczi
Awatar użytkownika
Jacek
Rookie
Kontakt:

Post autor: Jacek »

TBaki pisze: śr kwie 02, 2025 8:20 am Zgłoś te zawody oficjalnie. Jak nie wypali to odwołasz.
Jak Jacek wpisze je w puchar polski to będziesz miał argument dla władz że są to zawody w randze pucharu polski.
U urzędasów zawody nic nie mówią ale jak powiesz że bedą w ramach pucharu polski to robi wrażenie.
Wiem z doświadczenia.
Cześć,
Czuję się wezwany do tablicy... To napiszę jak widzę dopisanie kolejnych zawodów do PP.

Przede wszystkim cieszę się, że jest inicjatywa, aby latało nas więcej i było więcej zawodów (szczególnie w czasie gdy przepisy lotnicze są mocno zaostrzane).
Każda chęć zorganizowania zawodów jest pozytywny i wewnętrznie czuję potrzebę wsparcia organizatora, przynajmniej tym, aby zachęcić jak najwięcej zawodników do przyjazdu.

Jednak zeszłoroczna dyskusja po ostatnich zawodach w sezonie (viewtopic.php?f=14&t=188&start=30) pokazała, że dodatkowe zawody w sezonie nie dla wszystkich zawodników są tym czego oczekują od kalendarza Pucharu Polski.
Z tego powodu NC ustalili (pierwszy raz od kilku lat), że nie przewidujemy w tym roku dopisywania zawodów...

Myślę, że może to być temat do przedyskutowania na któryś z zawodów w szerszym gronie zawodników, ale na pewno nie na zasadzie "(...) Jacek wpisze je w puchar (...)".
Pozdrawiam
Jacek Owczarczak
NC2 ESA
Ecik
Ace Pilot

Post autor: Ecik »

Jacek ma rację.
TBaki
Rookie

Post autor: TBaki »

Jacek pisze: pn kwie 07, 2025 12:25 am
TBaki pisze: śr kwie 02, 2025 8:20 am Zgłoś te zawody oficjalnie. Jak nie wypali to odwołasz.
Wiem z doświadczenia.
Cześć,
Czuję się wezwany do tablicy... To napiszę jak widzę dopisanie kolejnych zawodów do PP.

Przede wszystkim cieszę się, że jest inicjatywa, aby latało nas więcej i było więcej zawodów (szczególnie w czasie gdy przepisy lotnicze są mocno zaostrzane).
Każda chęć zorganizowania zawodów jest pozytywny i wewnętrznie czuję potrzebę wsparcia organizatora, przynajmniej tym, aby zachęcić jak najwięcej zawodników do przyjazdu.

Jednak zeszłoroczna dyskusja po ostatnich zawodach w sezonie (viewtopic.php?f=14&t=188&start=30) pokazała, że dodatkowe zawody w sezonie nie dla wszystkich zawodników są tym czego oczekują od kalendarza Pucharu Polski.
Z tego powodu NC ustalili (pierwszy raz od kilku lat), że nie przewidujemy w tym roku dopisywania zawodów...

Myślę, że może to być temat do przedyskutowania na któryś z zawodów w szerszym gronie zawodników, ale na pewno nie na zasadzie "(...) Jacek wpisze je w puchar (...)".
Jacku nie mamy aż takiej obfitosci zawodów i zawodników, powinniśmy wspierac każdą rodzącą się inicjatywę. W tej branży ludzi którym sie chce cos robic jest jak na lekarstwo bo wiekszość wybiera wygodniejszą formę siedzenia na d.. i narzekania jak to modelaestwo umiera. Wszyscy wyją jak to kiedyś na zawodach było 50 zawodników a teraz ciężko zbiera się 15.
W zeszłym sezonie wojna była o dopisanie zawodów na dwa tygodnie przed co wg mnie było słusznym przegieciem bo zawody na Bemowie to nie był debiut tylko rok w rok są organizowane. To wina organizatora ze olał oficjalne zgłaszanie zawodów na początku sezonu. I moze nikt by sie nie czepił gdyby jeszcze nie ta cała afera z niedopuszczeniem do startu zawodników z powodu braku tasiemek.
Teraz mamy sytuacje trochę inną
To debiut nowego stowarzyszenia i kolegi któremu się chce coś robić. Jeszcze miesiąc temu nie wiedzieli nawet że uda im się założyć stowarzyszenie nie mówiac o organizacji zawodów (swoja drogą podziwiam tempo i determinację).
To bedą pierwsze zawody i od nas wszystkich zależy czy będą cylkicznie i czy inicjatywa kolegi będzie miała szansę się rozwijać.
Wiem z autopsji że słowo "puchar polski" otwiera wiele drzwi w urzędach i moze bardzo pomóc koledze.
Tym bardziej że nie zgłasza tego na 2 tygodnie przed ale ze stosownym wyprzedzeniem.
Takie inicjatywy powinnysmy wspierać a nie torpedować.

Zwróć uwagę że kalendarz zamknąłeć 28 marca a wpis o zawodach pojawił sie 1 kwietnia. więc kwestia kliku dni

Proszę niech inni tez się wypowiedzą
Czy w tym przypadku Jacek moze wpisać te zawody do PP czy nie?

PS. nie porównywał bym zawodów na Bemowie o których w kuluarach krążyła informacja juz na poczatku sezonu a ofcjalnie zgłoszono na 2 tyg przed zawodami, do debitujacego organizatora który zgłasza cheć organizacji praktycznie na początku sezonu z 4 dniowym poślizgiem wzgledem posta o zamknięciu PP.
Ecik
Ace Pilot

Post autor: Ecik »

Wydaje się że Jacek wyraził się jasno, że na zawodach wypowiedzą się zawodnicy, więc nie ma jeszcze dramatu. Z drugiej strony to szkoda że inni piloci nie wypowiadają się na forum, pewnie oszczędają swoje smartfony żeby się nie wyklikały.
Ja ze swojej strony jestem za dopisaniem zawodów do kalendarza.
Ostatnio zmieniony wt kwie 08, 2025 8:16 am przez Ecik, łącznie zmieniany 1 raz.
endriuRC
Rookie
Kontakt:

Ecik pisze: wt kwie 08, 2025 8:14 am Wydaje się że Jacek wyraził się jasno, że na zawodach wypowiedzą się zawodnicy, więc nie ma jeszcze dramatu. Z drugiej strony to szkoda że inni piloci nie wypowiadają się na forum, pewnie oszczędają swoje smartfony żeby się nie wyklikały.

I to jest właśnie przykre w pewnym sensie niestety. Człowiek się chce czegokolwiek dowiedzieć i pisze sam ze sobą a później płacz że nie ma zawodów.
Huraaaa!!
Awatar użytkownika
mirolek
Ace Pilot
Kontakt:

Post autor: mirolek »

Ja ze swojej strony jestem za dopisaniem zawodów do kalendarza.
też popieram ... jesteśmy na starcie sezonu i powinniśmy termin uwzględnić.

Z treści wpisów wnioskuję, że rusza dopiero proces tworzenia stowarzyszenia.
Uzgodnienia miejsca i finansowania zawodów sa również w fazie początkowej i wiele się może jeszcze zdarzyć.
Cel jest super i mam nadzieję, że wszystko się poukłada po pomysli organizatora a fakt, że zawody sa w kalendarzu i powinny się odbyć działa też motywująco na włodarzy miast i gmin.

Trzymam kciuki i chciałbym spotykać więcej takich wkręconych w aircombat gości jak endriuRC :)

ms
ODPOWIEDZ