Elektryki: propozycja zmiany regulaminu
Elektryki: propozycja zmiany regulaminu
W temacie powrotu i rozwoju aircombatu w PL proponuje usunąć z obecnego polskiego regulaminu zapis aby za nie dolatanie pełnego czasu elektryków karać pilota 0 punktami za daną rundę.
Silniki spalinowe w rozmiarze 2.5 i 3,5cm3 nie są już dostępne w normalnych cenach. Aby zachęcić ludzi do wejścia w prawdziwy kombat elektryk to chyba obecnie jedyna opcja.
Obecne zapisy regulaminu nakładają bardzo duże restrykcje na napęd elektryczny:
1. śmigło i obroty
2. ilość energii
3. zero punktów za niedolataną rundę
4. konieczność wylatania 7:40 na pełnym gazie
Podczas gdy silniki spalinowe (których już prawie nie ma) mają pełną swobodę i nawet zgaśnięty silnik w locie (zła regulacja, niedotankowanie) nie są karane w żaden sposób, nie mówiąc to tym, że napęd spalinowy może wozić dowolną ilość paliwa, a elektryk jest ograniczony ilością energii w pakiecie.
Do dodatkowo powyższe wymagania oznaczają, że na każdych zawodach piloci muszą latać na super świeżych pakietach, bo inaczej narażają się na ryzyko niedolatania i zerowe rundy. A drenowanie pakietu powyżej 85% oznacza ich bardzo szybkie zniszczenie.
Mając wszystko powyższe na uwadze usunięcie zapisu o 0pkt za niedolataną rundę latając elektrykiem ma szanse zwiększyć liczbę pilotów na zawodach krajowych.
Silniki spalinowe w rozmiarze 2.5 i 3,5cm3 nie są już dostępne w normalnych cenach. Aby zachęcić ludzi do wejścia w prawdziwy kombat elektryk to chyba obecnie jedyna opcja.
Obecne zapisy regulaminu nakładają bardzo duże restrykcje na napęd elektryczny:
1. śmigło i obroty
2. ilość energii
3. zero punktów za niedolataną rundę
4. konieczność wylatania 7:40 na pełnym gazie
Podczas gdy silniki spalinowe (których już prawie nie ma) mają pełną swobodę i nawet zgaśnięty silnik w locie (zła regulacja, niedotankowanie) nie są karane w żaden sposób, nie mówiąc to tym, że napęd spalinowy może wozić dowolną ilość paliwa, a elektryk jest ograniczony ilością energii w pakiecie.
Do dodatkowo powyższe wymagania oznaczają, że na każdych zawodach piloci muszą latać na super świeżych pakietach, bo inaczej narażają się na ryzyko niedolatania i zerowe rundy. A drenowanie pakietu powyżej 85% oznacza ich bardzo szybkie zniszczenie.
Mając wszystko powyższe na uwadze usunięcie zapisu o 0pkt za niedolataną rundę latając elektrykiem ma szanse zwiększyć liczbę pilotów na zawodach krajowych.
Re: Elektryki: propozycja zmiany regulaminu
Dzwoń do NC1 WWII i poproś o głosowanie na teatr działań tylko na terenie Polsk powyższej zmiany, ja jestem na tak choć nie wiem czy mam jeszcze głos.
Ja chyba też nie mam głosu
Ostatnio w ACES latałem kilka (naście?) lat temu
Ja robię tylko modele 

Byłoby lepiej jakby istniał jakiś racjonalny przelicznik, który jest jasny nawet dla nowicjuszy. Teraz żeby zbudować zestaw, trzeba się bawić w jakąś zaawansowaną matematykę.
Jestem za zniesieniem tego 0 pod warunkiem pozostawienia pozostałych punktów regulaminu ,tym bardziej, że w I WW tego 0 nie ma.
Pzdr. Wojtek
Pzdr. Wojtek
Pozdrawiam Wojtek
Tylko trening czyni mistrza
Wodzu, czy przypadkiem na WASGu w Czechach nie było już oficjalnie zniesionego tego punktu. Chodziło właśnie o starsze pakiety.
W Austrii dyskwalifikowali, co widziałem na własne oczy.
W Austrii dyskwalifikowali, co widziałem na własne oczy.
Nie pamiętam.......
Pozdrawiam Wojtek
Przypominacie sobie z naszych zawodów kogoś zdyskwalifikowanego z powodu niedolatania kolejki? Bo ja nie. Ale chętnie podyskutowałbym nad innym zagadnieniem - piankowe modele w ACES WW1. Według mnie to nic innego jak ESA z trzy razy mocniejszym napędem o masie, właściwościach lotnych i naprawialności daleko ponad "tradycyjnymi" konstrukcjami, których nie ukrywam jestem orędownikiem. Ja wiem, że to jest zgodne z regulaminem, który mówi, że model może być z gołej pianki, ale czy na pewno o to chodzi w tej kategorii? Jestem, za tym, żeby modele niepiankowe miały zdecydowanie większe punkty na ocenie statycznej.
Proponuję aby zająć się tym zagadnieniem w innym wątku. Wystarczy stworzyć nowy post w tej kategorii forum.AQUARIUS pisze: ↑pt sty 22, 2021 8:56 am Przypominacie sobie z naszych zawodów kogoś zdyskwalifikowanego z powodu niedolatania kolejki? Bo ja nie. Ale chętnie podyskutowałbym nad innym zagadnieniem - piankowe modele w ACES WW1. Według mnie to nic innego jak ESA z trzy razy mocniejszym napędem o masie, właściwościach lotnych i naprawialności daleko ponad "tradycyjnymi" konstrukcjami, których nie ukrywam jestem orędownikiem. Ja wiem, że to jest zgodne z regulaminem, który mówi, że model może być z gołej pianki, ale czy na pewno o to chodzi w tej kategorii? Jestem, za tym, żeby modele niepiankowe miały zdecydowanie większe punkty na ocenie statycznej.
Pamiętam,ze Grzechu latajac w Płocku Tempestem raz zaliczył 0 za niedolatanie 7 minut w rundzie.
Trzeba zerknąć do regulaminu, czy ten przepis dalej istnieje, lub zapytać mailowo Reinera.
Trzeba zerknąć do regulaminu, czy ten przepis dalej istnieje, lub zapytać mailowo Reinera.
Pozdrawiam Wojtek