Elektryki: propozycja zmiany regulaminu

Regulamin - dyskusja
Wodzu
Ace Pilot

Re: Elektryki: propozycja zmiany regulaminu

Post autor: Wodzu »

Ecik pisze: wt lut 09, 2021 10:01 am Jak po lądowania podładuje się akumulator to czemu nie, nie piszę o wymianie, ale podładować czemu nie, w końcu dotankowanie nie jest zabronione tylko krócej trwa.
Jam podłączysz bezpośrednio 230 V. to napewno dolata te 7 min. 😀😂🤣
Pozdrawiam Wojtek
Tylko trening czyni mistrza
Awatar użytkownika
AQUARIUS
Rookie

Post autor: AQUARIUS »

...albo na kablu :mrgreen:, kabel do dynama, dynamo do roweru i sędzia na rower - ale by zdjęcia były!!!
Awatar użytkownika
mirolek
Ace Pilot
Kontakt:

Post autor: mirolek »

jak pojawią się jakieś konkretne propozycje do głosowania to dajcie znać .... z forum się czat zrobił i coraz bardziej odpływacie.
Na tą chwilę jak rozumiem to jesteśmy zgodni aby w wwII wycofać się z zerowania rundy w przypadku "czasonieodolotu" elektryków i to chyba jedyna treściwa zmiana lub raczej odstępstwo od oficjalnego regulaminu, którą wszyscy zaakceptują.

Jeśli ktoś jest przeciw, nie się odezwie teraz ..... albo w tej kwestii zamilknie na wieki ;)

Czy są inne propozycje odstępstwa od regulaminu które popiera ktoś więcej niż sam autor pomysłu???

ms
Ecik
Ace Pilot

Post autor: Ecik »

Nie rozumie o co chodź z tym kablem, niby pod ziemią ma latać? Wojtek a czemu zabraniać podładować aku, może któryś z Kolegów ma jakąś wspaniałą technologię :) .
Wodzu
Ace Pilot

Mam tylko jeszcze jedną uwagę odnośnie akumulatorów. Chodzi o to aby ten stary pakiet miał parametry max. zgodne z regulaminem tj. dla klasy 2,5 cm3-40 Wh. dla 3,5 cm3-50 Wh. a dla 4,0 cm3-67 Wh. Chodzi mi o to, aby nie było sytuacji, że model z dużo mniejszym a co za tym idzie lżejszym pakietem będzie w sumie lżejszy od konkurenta, polata np. 3 czy 4 min. zrobi 3 cięcia i wyląduje w glorii i chwale bo przechytrzył konkurencje. No możemy go jeszcze dociążyć ołowiem ale to trochę komplikuje .....
Poddaje to pod przemyślenie.
Pozdrawiam Wojtek
Ecik
Ace Pilot

Post autor: Ecik »

Głównie chodzi o zmianę że nie będziemy dawać zero punktów za nie dolatanie do końca rundy, reszta bez zmian.
pacek

Post autor: pacek »

Głównie chodzi o zmianę że nie będziemy dawać zero punktów za nie dolatanie do końca rundy, reszta bez zmian.
Dokładnie i o nic więcej nie chodzi
samolocik
Rookie

Post autor: samolocik »

Wodzu pisze: ndz lut 14, 2021 10:15 pm Mam tylko jeszcze jedną uwagę odnośnie akumulatorów. Chodzi o to aby ten stary pakiet miał parametry max. zgodne z regulaminem tj. dla klasy 2,5 cm3-40 Wh. dla 3,5 cm3-50 Wh. a dla 4,0 cm3-67 Wh. Chodzi mi o to, aby nie było sytuacji, że model z dużo mniejszym a co za tym idzie lżejszym pakietem będzie w sumie lżejszy od konkurenta, polata np. 3 czy 4 min. zrobi 3 cięcia i wyląduje w glorii i chwale bo przechytrzył konkurencje. No możemy go jeszcze dociążyć ołowiem ale to trochę komplikuje .....
Równie dobrze można karać za budowę modeli z lżejszych materiałów :-) Mamy już ograniczenia wagowe modeli i to wystarczy.
Silniki różnych producentów potrafią pobrać prąd różny o kilkanaście procent (szacunkowo z obserwacji), więc to nie jest tak, że z definicji model o teoretycznie tym samym silniku a trochę mniejszym Wh akumulatorze nie dociągnie do końca rundy.
Wodzu
Ace Pilot

samolocik pisze: śr lut 17, 2021 12:32 pm
Wodzu pisze: ndz lut 14, 2021 10:15 pm Mam tylko jeszcze jedną uwagę odnośnie akumulatorów. Chodzi o to aby ten stary pakiet miał parametry max. zgodne z regulaminem tj. dla klasy 2,5 cm3-40 Wh. dla 3,5 cm3-50 Wh. a dla 4,0 cm3-67 Wh. Chodzi mi o to, aby nie było sytuacji, że model z dużo mniejszym a co za tym idzie lżejszym pakietem będzie w sumie lżejszy od konkurenta, polata np. 3 czy 4 min. zrobi 3 cięcia i wyląduje w glorii i chwale bo przechytrzył konkurencje. No możemy go jeszcze dociążyć ołowiem ale to trochę komplikuje .....
Równie dobrze można karać za budowę modeli z lżejszych materiałów :-) Mamy już ograniczenia wagowe modeli i to wystarczy.
Silniki różnych producentów potrafią pobrać prąd różny o kilkanaście procent (szacunkowo z obserwacji), więc to nie jest tak, że z definicji model o teoretycznie tym samym silniku a trochę mniejszym Wh akumulatorze nie dociągnie do końca rundy.
Chyba nie zrozumiałeś o co mi chodzi. Jak wylata 7 min. to nie ma problemu.
Pozdrawiam Wojtek
pacek

Post autor: pacek »

myślę, że troche brniemy w niewłaściwym kierunku. Załozenie że ktoś celowo żeby obnizyć wagę założy za mały pakiet i jest takim moistrzem , ze w 3 minuty pozamiata jest troche na wyrost.
Kara za np 10- 30 sekund nie dolotu jest chyba przesadna i o takie przypadki nam chodzi.

Bo czasem sie tak zdaża, że ze wzgledu na warunki atmosferyczne czy też inne przyczyny może sie okazać, że w domu na treningu spokojne wylatywał te 7 minut a na zawodach kilka sekund zabrakło.
ODPOWIEDZ