Wysłany: 2006-04-06, 23:47
zamiast zbierać doświadczenia ,lepiej zastosować regulamin czeski,dla elektryków,
widziałem ich modele ,są naprawde tanie ,a jak latają,można rozgrywać walki prawie na boisku,to jast faktycznie tanie latanie.
Zbyszek
Chyba coś jest z nie tak bo do tej pierwszej nie mogę się dostać.
Pozdrawiam
Tomek Śmigielski
[ Dodano: 2006-11-17, 22:34 ]
Dzień Dobry.
Wdowikowi się chciało i wzorując się na ESA (Czeskim) napisał po polsku.
(Do dyskusji może być) ale od czegoś trzeba zacząć.
http://www.rcpabianice.strefa.pl/teksty/REGULAMIN_AIRCOMBAT_WWII_ELEKTRO.html
Pozdrawiam
Tomek
P.S.
Jest duża szansa, że Rzeźnik niedługo będzie miał w ofercie samoloty akurat do tego.
Co myślicie o kontroli modeli przed startem, tzn. rozmiar, waga, pojemność pakietów
Cytat:
pkt 1
rozpiętość modelu jednosilnikowy
700 – 860 mm
Wielosilnikowy rozpiętość
700- 1000 mm
[...]
pkt 5
Waga modelu
Jednosilnikowy min 200g max 380g
Wielosilnikowy max 550g
[...]
pkt 3
zasilanie
Akumulatory max 3 cele Lipo lub 8 cel NIMH , NICD o pojemności 1350mAh
Dla jednego silnika , dla wielosilnikowych max pojemność 2500mAh przy zachowaniu ilości cel
Akumulatory max 2 cele Lipo dla jednego silnika 1800mAh
Za przykład mogę podać ostatnie zawody w Bolesławcu, gdzie jeden z nowych zawodników miał samolot o rozpiętości 96cm !!! Niestety wiedziałem o tym sporo wcześniej, jednak moja siła perswazji okazała sie za słaba, aby przetłumaczyć to pewnym osobom.
Na zawodach pojawiły się oczywiście głosy (słuszne moim zdaniem) czy dopuścić w ogóle zawodnika do startu czy może ukarać go punktami karnymi. Sprawa została załagodzona, ale co dalej?
Proponuję wprowadzić punkty karne, np.: -5pkt za każdy gram wagi, -5pkt za każdy cm
Pojemność pakietów? jeśłi waga nie zostanie przekroczona to niech sobie latają na czym mają [/code]
Pomógł: 4 razy Wiek: 48 Dołączył: 04 Mar 2006 Posty: 428 Skąd: Pabianice
Wysłany: 2009-12-23, 21:21 regulamin - zawody
Dzień Dobry.
Wydaje mi się, że poruszyłeś dwie sprawy:
1.Przestrzeganie regulaminu
2.Wprowadzenie zmian w regulaminie.
Moim zdaniem a wydaje mi się większości zawodników startujących na zawodach - regulamin jakikolwiek jest należy go przestrzegać. Jeśłi model jest nieregulaminowy to nie może statrować.
Druga sprawa to na pewno w ESA przydałoby pewne rzeczy uporządkować. Ty podałeś jedną propozycję, na pewno znajdą się inne. Dlatego proponuję każdy kto widzi cos wartego zmiany, dodania, odjęcia z dotychczasowego regulaminu niech otworzy topic pod nazwą Proponowana zmiana: xxxxxx i zobaczymy dyskusje na każdy z pomysłów,
Np. Do końca stycznia. Potem przegłosujemy te propozycje wśród pilotów ESA. i wprowadzimy (lub nie) zmiany. OK?
Moje zdanie jest takie że granice powinny być sztywne dla podstawowych wymiarów i wagi, bez marginesów nawet w postaci karnych punktów, bo to może prować do tego że ludzie będą przyjeżdżać z byle czym wiedząc że i tak mogą wystartować z punktami karnymi.
_________________ 2NC. Polska
WWI Polska Coordinatore
Pomógł: 4 razy Wiek: 48 Dołączył: 04 Mar 2006 Posty: 428 Skąd: Pabianice
Wysłany: 2009-12-24, 10:24 tolerancja
Jasne. To właśnie usiłowałem napisać. Myślę, że to zdanie większości pilotów-zawodników Regulamin wyznacza granice masy,rozmiarów,napędu dla modelu. Nie regulaminowy model- nie lata.
Pozdrawiam
Tomek
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum