Forum ACES Polska Strona Główna Forum ACES Polska
Gdy nie latamy i nie budujemy modeli spotykamy się internecie

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Regulamin ESA
Autor Wiadomość
Japim Płeć:Mężczyzna
Administrator
Site Admin

Ikona Tematu/Postu PostWysłany: 2006-03-03, 10:51   Regulamin ESA Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Tu będzie regulamin ESA. Trzeba zebrać doświadczenia tych co latają małymi elektrykami. To może być tania alternatywa dla spalinowego WWI i WWII.

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora

Numer Gadu-Gadu
3253848

CezaryF
Chcę trochę powalczyć
Chcę trochę powalczyć

PostWysłany: 2006-04-01, 23:10    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Widziałem takich na forum un Alexa (latanie na luzie)
CezaryF
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email

WDOWI Płeć:Mężczyzna
To jak sie tnie te taśmy?
WW1
To jak sie tnie te taśmy?

PostWysłany: 2006-04-06, 23:47    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

zamiast zbierać doświadczenia ,lepiej zastosować regulamin czeski,dla elektryków,
widziałem ich modele ,są naprawde tanie ,a jak latają,można rozgrywać walki prawie na boisku,to jast faktycznie tanie latanie.
Zbyszek
Powrót do góry

Papa Smerf Płeć:Mężczyzna
ACE
ACE

PostWysłany: 2006-04-07, 07:48    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Dzień Dobry.
Z tego co widziałem to Czesi mają dwie wersje regulaminu ESA.
Tu jest ta druga.

http://www.sweb.cz/hshcz/

Chyba coś jest z nie tak bo do tej pierwszej nie mogę się dostać.

Pozdrawiam
Tomek Śmigielski

[ Dodano: 2006-11-17, 22:34 ]
Dzień Dobry.
Wdowikowi się chciało i wzorując się na ESA (Czeskim) napisał po polsku.
(Do dyskusji może być) ale od czegoś trzeba zacząć.
http://www.rcpabianice.strefa.pl/teksty/REGULAMIN_AIRCOMBAT_WWII_ELEKTRO.html
Pozdrawiam
Tomek
P.S.
Jest duża szansa, że Rzeźnik niedługo będzie miał w ofercie samoloty akurat do tego.

[ Dodano: 2007-02-21, 20:39 ]
Dzień Dobry.
W związku z otrzymaną informacją minimalnie zmieniony regulamin na zawody we Wrocławiu jest tutaj:
http://www.rcpabianice.strefa.pl/teksty/REGULAMIN_AIRCOMBAT_WWII_ELEKTRO_2007.html
Pozdrawiam
Tomek Śmigielski

skidan Płeć:Mężczyzna
Umiem już latać
Umiem już latać

PostWysłany: 2009-12-23, 18:33    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Co myślicie o kontroli modeli przed startem, tzn. rozmiar, waga, pojemność pakietów
Cytat:

pkt 1
rozpiętość modelu jednosilnikowy
700 – 860 mm
Wielosilnikowy rozpiętość
700- 1000 mm
[...]
pkt 5
Waga modelu
Jednosilnikowy min 200g max 380g
Wielosilnikowy max 550g
[...]
pkt 3
zasilanie
Akumulatory max 3 cele Lipo lub 8 cel NIMH , NICD o pojemności 1350mAh
Dla jednego silnika , dla wielosilnikowych max pojemność 2500mAh przy zachowaniu ilości cel
Akumulatory max 2 cele Lipo dla jednego silnika 1800mAh

Za przykład mogę podać ostatnie zawody w Bolesławcu, gdzie jeden z nowych zawodników miał samolot o rozpiętości 96cm !!! Niestety wiedziałem o tym sporo wcześniej, jednak moja siła perswazji okazała sie za słaba, aby przetłumaczyć to pewnym osobom.
Na zawodach pojawiły się oczywiście głosy (słuszne moim zdaniem) czy dopuścić w ogóle zawodnika do startu czy może ukarać go punktami karnymi. Sprawa została załagodzona, ale co dalej?
Proponuję wprowadzić punkty karne, np.: -5pkt za każdy gram wagi, -5pkt za każdy cm
Pojemność pakietów? jeśłi waga nie zostanie przekroczona to niech sobie latają na czym mają [/code]
Powrót do góry

ACE
ACE

PostWysłany: 2009-12-23, 21:21   regulamin - zawody Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Dzień Dobry.
Wydaje mi się, że poruszyłeś dwie sprawy:
1.Przestrzeganie regulaminu
2.Wprowadzenie zmian w regulaminie.

Moim zdaniem a wydaje mi się większości zawodników startujących na zawodach - regulamin jakikolwiek jest należy go przestrzegać. Jeśłi model jest nieregulaminowy to nie może statrować.

Druga sprawa to na pewno w ESA przydałoby pewne rzeczy uporządkować. Ty podałeś jedną propozycję, na pewno znajdą się inne. Dlatego proponuję każdy kto widzi cos wartego zmiany, dodania, odjęcia z dotychczasowego regulaminu niech otworzy topic pod nazwą Proponowana zmiana: xxxxxx i zobaczymy dyskusje na każdy z pomysłów,
Np. Do końca stycznia. Potem przegłosujemy te propozycje wśród pilotów ESA. i wprowadzimy (lub nie) zmiany. OK?

Pozdrawiam
Tomek Śmigielski

Janek Płeć:Mężczyzna
ACE
ACE

PostWysłany: 2009-12-24, 09:01    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Moje zdanie jest takie że granice powinny być sztywne dla podstawowych wymiarów i wagi, bez marginesów nawet w postaci karnych punktów, bo to może prować do tego że ludzie będą przyjeżdżać z byle czym wiedząc że i tak mogą wystartować z punktami karnymi.

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

ACE
ACE

PostWysłany: 2009-12-24, 10:24   tolerancja Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Jasne. To właśnie usiłowałem napisać. Myślę, że to zdanie większości pilotów-zawodników Regulamin wyznacza granice masy,rozmiarów,napędu dla modelu. Nie regulaminowy model- nie lata.
Pozdrawiam
Tomek

Odpowiedz do tematu